Een luizenleven voor de kat

Het is niet zo gek dat veel mensen denken dat zij heel leven ten dienste staan van hun kat. Dat idee gaat al wel langer rond, dat katten ons zien als bediening en niet als huisgenoten. Maar daar doen we niks aan, en om eerlijk te zijn vinden we het ook wel heel fijn als onze kat een zalig leventje leidt. In deze blog vertel ik je hoe je daar in verschillende situaties voor kunt zorgen. Lees je mee?

Voor het appartement

Wanneer je een kat in een appartement houdt, kan deze niet zomaar naar buiten om daar rond te scharrelen. Wanneer je een balkon hebt, zal je jouw kat graag op het balkon willen laten spelen in de buitenlucht. In dat geval is het handig om de reling af te zetten met gaas zodat de kat hier niet doorheen kan of vanaf kan vallen. Het ziet er misschien niet zo mooi uit, maar het is een klusje wat zo gepiept is en wat veel narigheid kan voorkomen.

De woning op de grond

Wanneer je wel je kat in de buitenlucht laat rondscharrelen, wil je natuurlijk niet constant bij de deur hoeven wachten tot hij of zij weer naar binnen wil. In dat geval is er gelukkig de uitvinding van het kattenluik! Maar om te voorkomen dat iedere kat zomaar bij jou thuis naar binnen banjert, wil je wellicht een kattenluik met microchip aanschaffen. De microchip zit in de halsband van de kat en niet alleen zorg je er zo voor dat jouw kat herkenbaar, met een halsband, over straat gaat, je zorgt er ook voor dat hij of zij zelf naar binnen kan.

De jonge poes

Wanneer je een jonge kat in huis haalt, zal deze veel actiever en energieker zijn dan een ouder exemplaar. Het is belangrijk om je kat veel uitdaging te bieden. Op die manier voorkom je dat hij of zij de klauwen in het meubilair zet. Over het algemeen hoef je voor veel katten geen dure speeltjes aan te schaffen, ze spelen net zo graag met bonnetjes, wattenstaafjes of de doos waarin je al die dure spulletjes hebt laten verzenden.

En de oude kat

Voor oude katten is het juist belangrijk dat zij een plek hebben om te rusten. Katten slapen immers overdag en zeker oude katten zullen meer slapen dan jongeren dieren. Zorg dus voor een rustige en zachte plek, het liefst in het zonnetje, waar jouw ouwe dibbes zijn dagen kan slijten.